Yabanmersini süpürge otu ailesinden dünya üzerinde 450 den fazla çeşidi bulunan bir mucize bitkidir. Bu yazıda yabanmersini bitkisinin diğer bitkilerden son derece farklı yönlerini bulacaksınız.

YabanmersiniYaban olarak yetişen yabanmersini soğuk veya serin iklimde yetişirken dünya üzerinde hemen her iklimde kültür olarak da yetiştirilebilmektedir. İlginç bir şekilde Afrika kıtasında sadece Mozambikte yetişmektedir. Çalı formundaki yabanmersini örneğin Florida’da 8 metreye ulaşabilmiştir.

25’ten fazla yabanmersini türünün oligosen (35-25 milyon yıl önce), miyosen, pliyosen ve dördüncü çağlara ait fosil kalıntıları bulunmuştur. Yabanmersini çiçekleri kendi kendini döllemeyi engellemek için genç iken erkek ileri yaşlarda dişi öğelerinin hızlı geliştiği bir üreme sistemine sahiptir. 35 milyon yaşındaki bu tecrübeli bitkinin bu davranışıyla sanki akraba evliliğinin sakıncasını anlatmak istediğini söyleyebiliriz. Yabanmersininin gittiği her iklim koşuluna ayak uydurup, bölgenin kendi türünü yaratabilmesi için gerekli güç; bu kendi türü arasında (kendisiyle değil) melezlemeden kaynaklanır.

Yabanmersini, çok az toprak beslenmesine ihtiyaç duyar. Asitli, nemli, oksijenli ve çürümüş yapraklarla karışmış toprağı sever. Kalkerli topraktan hiç hoşlanmaz. Zira kalker yani kireç – kireçtaşının fazlası biyolojik yapıya zarar verir.

İlk çağlardan itibaren meyveleri beslenme ve tedavi amaçlı olarak kullanılmıştır. İçerdiği maddeler öncelikle bir yabanmersininin hemen her türlü doğa koşuluna ayak uydurması ve hayatta kalmasını tedavi amaçlı kullanıldığında ise insana mucizevi faydalar sağlar.

Yabanmersini, bağırsak rahatsızlıkları ve ishale iyi gelir. Yabanmersini şarabı idrar söktürücü ve böbrek iltihabı tedavi edicidir. Adet kanamasını rahatlatır, baş ağrısını azaltır. Hemoroid ve ağızdaki yaralara iyi geldiği gibi bir şeker düşürücüdür de. Akciğer hastalıkları ve kronik öksürüğe de iyi gelir. Günümüzde daha çok lezzeti nedeniyle pasta, dondurma yapımında kullanılmasına rağmen yabanmersini hemen her hastalığa iyi gelir. Yabanmersinini katkı olarak almanızda da sorun yoktur.

Yabanmersininin besleyici ve kalori değerleri
100 gr’da
0.6 gr protein 0.6 gr yağ 18.2 gr karbonhidrat 4.9 gr lif 0.3 gr mineral 37 kcal veya 157 kj 0.6 karbon birimleri

 

Yabanmersininin besleyici ve kalori değerleri
1 kase (1 porsiyon) yabanmersininde bulunan vitamin ve mineraller

C VitaminiA VitaminiE Vitamini (tavsiye edilen günlük miktar)PotasFolik asitDemir

Çinko

%32 RDA%6 RDA%4 RDA%4%4%2

%2

Yabanmersininin en önemli özelliği barındırdığı antosiyanin maddesidir.

100 gram şeftalide 0,25 gr antosiyanin varken bu oran yabanmersininde 100 gramda 5 gramdır. Antosiyaninler bitkilere güçlü renk veren onları ultraviyole ışınlarının olumsuzluklarından koruyan bir maddedir. Bir alt gurubu olan ve yabanmersininde yoğun olarak bulunan cyanidin insan sağlığına en önemli faydayı veren maddedir. Bu madde kanserli hücrelerin ilerlemesini durdurma, yaşlanmayı önleme gibi bağışıklık sistemini temelden destekleyen bir güce sahiptir. Hergün birkaç tane yabanmersini yemeniz yeterli korumayı sağlayacaktır.

Yine onbinlerce yıldır kadim toplumların bilip tanıdığı ve tükettiği bu mucize bitki biz modern denilen insanlar için yeni sayılıyor ve modern tıp yabanmersininin olumlu ve karmaşık özelliklerini araştırmada – bizimle paylaşıldığı kadarı ile – henüz çok başlarda. Bizler hastalıklarımızın tedavisini arama yolunda umuttan umuda koşarken doğanın sessizce sunduğu mucizeleri görmemeye, gördüğümüzde onları yok edip toplu konut ve köprüler inşa etmeye devam ediyoruz. Bazılarımız henüz bu yazı ile birlikte yabanmersini hakkında merak sahibi olabilirler ancak ilaç firmaları uzun zamandır romatizmal hastalıkların, dolaşımsal hastalıkların, kanserin ve birçok hastalıkların tedavisinde yabanmersinini ilaç hammadesi olarak kullanıyor.

Hastane kapısında doktor peşinde zaman harcayan ve bu nedenle para sıkıntısı yaşayan kaçımızın doğanın bedava sunduğu bu mucizeler varken şikayet etmeye hakkı olabilir ki? Yapmamız gereken sadece elimizi uzatmak ve daldan bir meyve koparıp yemektir. Tabii o ağaç henüz hala orada ise..

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz