Keto diyet veya ketojenik diyet, insan vücudunu adeta bir yağ yakma makinesine çeviren çok düşük karbonhidrat içeren bir diyettir. Kilo vermede, performans ve sağlığa etkisinde etkisi daha şimdiden çok sayıda insan tarafından takdir ediliyor.

Keto Ne Demek?

Keto, vücudun aldığı besinlerden kendi ürettiği yakıtı yani keton isimli molekülleri ifade eder.
Kandaki glukozun kısa vadeli alternatifi bir yakıttır. Vücudun öncelikli yakıtı glukozdur. Bunu aştığınızda, depoladığınız yağları yakarsınız.

Ketonlar

Ketonlar, çok az miktarda karbonhidrat tükettiğinizde ortaya çıkar. Karbonhidrat hızlı biçimde kan şekerine dönüşürken bir miktar protein de üretilir. Protein fazlası da ayrıca kan şekerine dönüşebilir. Ketonların üretildiği yer karaciğer, malzemesi de karaciğerdeki yağlardır.
Son derece fazla yakıt ihtiyacı olan beyin enerjisini sadece glukoz ve ketonlardan alır.

Ketojenik diyette, vücudun tamamı neredeyse tamamen yağdan oluşan bir yakıt deposu gibidir. İnsülin seviyesi epey düşüktür ve yağ yakımı önemli ölçüde artar. Yağ deponuza erişim kolaylaşır ve kilo vermeye başlarsınız. Daha az açlık hissi ve yağlarınızdan oluşan sürekli bir enerji kaynağı gibi kazanımları da vardır.

Keton üretimine ketosis ya da ketoz denir. En hızlı yolu hiçbir şey yememektir. Ancak kimse sonsuza dek hiçbir şey yemeden duramaz. O yüzden sadece beslenme alışkanlığınızı biraz değiştirerek ketoz yapabilirsiniz.

Neler Yapmamalı?

Bir keto diyeti normalde oldukça güvenlidir. Ancak özellikle dikkat edilmesi gereken üç ana konu vardır.

• İnsülin alıyor olup olmamanız
• Tansiyon ilacı alıyor olup olmamanız
• Emziren bir anne olup olmamanız

Bunlardan biri bile sizde varsa ketojenik diyet sizin için tehlikelidir. Lütfen doktorunuza danışınız.

Ketojenik Diyette Neler Yenir?

Aşağıda tipik bir ketojenik diyette bulunan ve 100 gramında sahip olduğu net karbonhidrat miktarı gösterilen yiyecekleri görebilirsiniz.

Ketoz normal sağlıklı bir süreçtir. Ancak bünyenizin alışık olduğu durumu çok hızlı biçimde değiştirmeye çalışmaktan uzak durmanızı öneririz. Ketojenik diyeti istediğiniz zaman tekrar yapabilirsiniz. Buna erişmek ve sürekli kılabilmek için en gerekli şey karbonhidrattan uzak durmaktır. Öncelikle bir karbonhidrat sayımı öneriyoruz. Sonrasında günlük muhtemelen 50 – 20 gram karbonhidrat alımı sizi ketoza kavuşturacaktır.

Bunlardan Kaçınmaya Çalışın

Çok fazla şeker ve nişasta içeren gıdalardan kaçının. Ekmek, makarna, pirinç, patates, mısır gibi gıdalardan özellikle uzak durun. Sırası gelmişken belirtelim. Şeker fabrikalarının satılmasında en büyük eleştiri konusu, şeker pancarıyla şeker üretiminin yerini daha ucuz maliyeti olan nişasta bazlı şeker üretiminin alacak olmasıydı. Buradaki endişeyi ayrıca ele alacağız.

Fazla proteinin kan şekerine dönüşeceğini ve bunun da vücut tarafından yakıt olarak kullanılacağını, böylelikle ketoz olmayacağını unutmayınız.

Neler İçmeli?

Ketojenik diyetin en iyi içeceği elbette sudur. Şeker kullanmadıkça kahve ve çay da sorun yaratmaz. Bir parça süt veya kremanın zararı olmasa da bunların karbonhidrat değerini de göz ardı etmeyin.

Özetle

Ketojenik diyetin amacı, hemen yakıta dönüşecek gıdalardan uzak durarak, vücutta zaten bulunan fazla yağları doğal bir süreç olan ketoz yöntemiyle yakıta çevirmek ve yakmaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz