Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Seviye Belirleme Sınavının (SBS) 6 ve 7. sınıflarda kademeli olarak kaldırıldığını, sınavın sadece 8. sınıfta gerçekleştirileceğini bildirdi. Tarih 28 Haziran 2010. Aşağıda bakanın Milli Eğitim Bakanlığı Tevfik İleri Toplantı Salonu’nda ”Ortaöğretim Geçiş Sistemi ve Seviye Belirleme Sınavı”na ilişkin basın toplantısının videosunu izleyebilirsiniz.

sbs-kalkti-mi-nimet-cubukcu-aciklama-basin-toplantisi

”Seviye Belirleme Sınavını 6 ve 7. sınıflarda kademeli olarak kaldırıyoruz. Sarmal bir yapı içeren müfredat doğrultusunda SBS sadece 8. sınıfta gerçekleştirilecek, bundan sonra ve 8. sınıf konularından sorumlu olacaklar. 2010-2011 eğitim-öğretim yılında 6. sınıfa başlayan öğrencilerimiz sınava girmeyecekler. Bu öğrenciler 2011-2012 yılında da 7. sınıf öğrencisi olarak sınava girmeyecekler.

Fakat bu yıl Seviye Belirleme Sınavı’nda 6. sınıfta olup eski sisteme uygun olarak sınava giren öğrencilerimiz 7 ve 8. sınıflarda da sınava girecekler. Bu yıl 7. sınıfta olup SBS’ye katılan öğrencilerimiz eski sisteme uygun olarak 8. sınıfta da sınava girip bu şekilde ortaöğretim kurumlarına yerleşecekler.”

Ancak 28 Haziran 2010 tarihinde bu toplantı ile açıklanan değişiklik henüz Resmi Gazete’de tebliğ edilmedi. Çocuklarını daha uygun fiyatlarla bir an önce dershaneye kaydettirip bari 3 – 5 kuruş tasarruf edeyim diye düşünen binlerce 6. sınıf öğrencisi velisinin yatırdıkları paraları dershanelerden hala geri alamadılar.

Bakanın zamanlaması kötü açıklamasıyla beraber hem dershaneler zor duruma düşmüş hem de veliler sevinsek mi ağlasak mı ikileminde bırakılmışlardır. Dershaneler bir yandan topladıkları milyonlarca TL tutarında parayı geri vermekte acele etmezken ( belki söz uçar yazı kalır, fikir değişir diyerekten), onbinlerce veli ise parasını geri almanın telaşı içinde.

Bu durumdaki veliler için bir kolaylık yapalım. İnternet sitelerinde, Milli Eğitim Bakanlığı veya Resmi Gazete’nin web sitesinde bu konuyla ilgili bir açıklama aramayın. Bugün 23 Ağustos 2010. Resmi tebliğ henüz yapılmadı. Sözlü olarak aylar önce açıklanan değişiklikle ilgili en yetkili kurum tarafından herhangi bir bildiri yayımlanmadı. Yazın kavurucu sıcağı biraz hafifledi rüzgar çıktı derken verilen sözlerin uçmasın. Çocuğunun geleceği için en az 2.000 TL borcun altına girmiş vatandaşa çok yazık. Belki bu yüzden çocuğunu alıp bir hafta tatile gidemeyen, tatili bırakın evine erzak alamayan insanlar var.

Dershaneler ödeme yapıldığında paralarını bankalardan anında aldılar. O günden beri veliler ortada olmayan bir şey için aylardır taksit ödüyorlar. Bakanlık her ne ile ilgileniyorsa ara verip sadece 2 satır yazı yazıp Resmi Gazeteye gönderse iş çözülecek. Belki bu satırlar yetkili yerlere bir hatırlatma olur.

Ülkede kriz var, işsizlik var. Ortalama 1.000 TL ile kira, beslenme, yol, diğer ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan insanlar aylardır nereden baksanız ayda 200 TL olmayan bir hizmetin taksidini ödüyorlar. Belki de ödeyemiyorlar ona da faiz ekleniyor.

Dilerseniz üşenmeyin bulun bakanlığın veya ilçe müdürlüğünün telefon numarasını açın sorun. Kimsenin resmi tebliğden haberi yok. Ama 72 milyon insan gibi herkesin bu konuda yapılan açıklamayla ilgili bilgisi var. Tam çocuklarımız sınav işkencesinden kurtul, bakan hanım ne kadar mantıklı açıklama yaptı derken açıklamanın zamansızlığı yüzünden kaptırılan paralar hala bekliyor.

Bu arada olur da Resmi Gazete’de iptal yayımlanır veliler parasına kavuşur, dershaneler de banka komisyonu diye kesinti yaparsa belki tüketici dernekleri toplanıp bu zararla ilgili bakanlığa ve / veya dershaneler dava açarlar.

Acaba onbinlerce velinin sesi duyuldu mu?

Not : Eğer bir resmi yayım oldu da atladıysak hiçbir resmi kuruluşun haberi yok. Okuyucularımızın varsa bilgisi paylaşmalarından mutluluk duyarız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz