Ha geldi ha gelecek diye beklerken 12 Eylül 2010 referandumuna sayılı günler kaldı. Adresinize bırakılmış bilgi kağıtlarınızı çoktan almışsınızıdır. Yada henüz bilgi kağıdınızı almadıysanız telaşa kapılmayın, referandumda oyunuzu kullanacağınız yeri muhtarlıktan sorabilirsiniz. Veya yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Iğdır’dan Karaman’a taşınıp (örneğin) eğer adres değişikliği yapmadıysanız muhtemelen son seçimde oyunuzu kullandığınız yerde referanduma katılacaksınız.
Referandumda oy kullanacağınız yer Adrese Dayalı Bilgi Sistemi ile yapılıyor. Burada kayıtlı ikamet bilginize göre adresinize bilgi kağıdı geliyor. Bu kağıdı bulamadınız ama nerede oy vereceğinizi biliyorsanız bu yeterlidir. Her halukarda oy verme işlemi için oy sandığına kimliğinizle gideceksiniz.
Yüksek Seçim Kurulu’nun sandık bilgisi sorgulama linkine burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Nüfus cüzdanınızı kontrol edin ve bilinçli bir vatandaş olarak en azından o güne kadar muhafaza edin.
Demokrasilerde halk sözcü olarak milletvekilini seçer. Gidip oyunu istediği aday lehinde kullanır. Bazen bu seçilen milletvekilleri aralarında anlaşamaz ve iş çıkmaz noktaya geldiğinde yada seçilmiş kişilerin düşüncesi zamanla halkın düşüncesinden ayrıldığında referanduma baş vurulur. Referandumda oylanan konular ülke için çok önemli konulardır. Bundan dolayıdır ki ister seçim ister referandum olsun her vatandaşın sandığa gidip oy vermesi gerekir. Oy vermemek eylemi nasıl hesap yaparsanız yapın sizin düşüncenizin tersine oy verilmiş gibi sonuçlanacaktır. Hem bir fikir sahibi olup hem de vatandaşlık gereği gidip oy vermezseniz kendi fikrinize karşı oy kullanmış gibi olursunuz. Eğer hala nasıl oy vereceğinize karar verememişseniz bile bu ya sizin yeterince bilgilendirilmediğinizi yada sizin tembelliğinizi gösterir. Ancak hiçbir vatandaşın bu konuda tembellik yapmaya hakkı yoktur. Yapılması gereken tek bir yöndeki fikirleri değil her fikri dinleyip akıl süzgecinden geçirmektir. “Oku” Allah’ın ilk emridir. “Dinle” ise her zaman büyüklerin küçüklere nasihatidir. Okuyup, dinleyip anlamaya çalışmak herkesin borcudur. Anlamadan oy vermenin de oy kullanmamadan farkı yoktur.
Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının oyunu kullanması ve kullandığı oya sahip çıkması bir vatan borcudur. Mükerrer oy kullanma, rahmetlilerin sandığa gelip oy kullanması, 500 oy kullanılan sandıktan 300 veya 1000 oy çıkması, çöpten oy çıkması hep kullandığımız oya sahip çıkmamızdan kaynaklanmaktadır. Nasıl her vatandaşın gidip oy kullanması bir borç ise bu oylar da sadece birer emanettir ve kutsallık taşır.
Size verilmiş bu hakkı doğru biçimde kullanmazsanız yarın memnuniyetsizliğinizi şikayet etmeye hakkınız olmayacaktır.
Sonucun toplumca bizi iyi bir geleceğe taşıması dileğiyle.