Dünya derde doymuyor. Yeni virüsümüzün adı Zika! Aslında yeni değil ancak kayda geçen ilk salgın tarihi 2007 olduğu için ismini fazla duymadık. Duymama nedenlerinden biri de virüsün ülkemizden uzaklarda dolaşıyor olması. Halen Afrika, Amerika, Asya ve Okyanus ülkelerinde görülen Zika virüsü tropik ve yarı tropik bölgelerde yaşayan Aedes sivrisineği tarafından taşınır. İlk anda ülkemiz için bir tehlike oluşturmuyor gibi görünse de Zika virüsü bulaşmış bir insanın tatile gelebileceğini de göz önünde bulundurmalıyız.

Zika Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Hafif ateş, deride döküntü, kas ve eklem ağrısı, baş ağrısı ve halsizlikle kendini gösteren virüsün bu belirtileri 2 ila 7 gün arasında sürmektedir. Zika virüsüne özel bir ve tedavi henüz bulunmamaktadır.

Zika Virüsü Nasıl Bulaşır?

Zika virüsü ilk olarak 1947 yılında, sarı hummayı izleyen araştırmacılar tarafından Uganda’da maymunlarda keşfedildikten sonra yaklaşık yine aynı bölgede 1952 yılında ilk olarak insanlarda da rastlanmıştır. Sivrisinek sokması yoluyla geçer. Virüsün kuluçka süresinin kesin olmamakla birlikte birkaç gün olduğu tahmin edilmektedir.

Zika Virüsünün Etkileri Nelerdir?

Henüz çok iyi tanınmayan Zika virüsünün nörolojik ve bağışıklık sistemine etki ettiği düşünülmektedir. Brezilya’da halen kesinleşmemiş bilgilere göre Zika virüsü ve yeni doğan bebeklerdeki mikrosefali oluşumunun ilişkili olabileceği düşünülüyor. Mikrosefali, baş çevresinin sıradışı küçük ölçüde olması olarak tarif edilebilir.

Zika virüsünü bulaştıran sivrisinek türü sarı hummayı da bulaştıran aynı türdür. Buna ilaveten virüsün cinsel yolla bulaşması ihtimali de bulunmaktadır.

Zika Virüsü Tedavisi

Zika virüsü için şu anda bir aşı geliştirilmemiştir. Tedavi için halen alışa geldiğimiz gripte olduğu gibi bolca dinlenme, bol sıvı içme, ateş düşürücü ve ağrı kesici gibi ilaçlar kullanılmaktadır. Ortaya çıktığı bölgelerde salgınlara neden olsa da şimdilik ürkütücü bir hastalık olarak görülmemektedir.

Şu anda Brezilya ve Afrika arasında Capo Verde’de yaşanmakta olan Zika salgınına WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından bir ekip gönderilmiştir. Aslında geçmekte olan salgında dikkat çeken durum mikrosefali vakalarıdır. Zika bulaşmış hamile kadınların bir kısmı hamileliği sorunsuz atlatsa da, Zika virüsünün bazı hamileliklerde mikrosefaliye neden olup olmadığını anlayabilmek için daha çok vaka takip etmek gerekeceği açıktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz