Coronavirus nedir? Covid-19 nedir?

Coronavirus insan ve hayvanlarda çeşitli hastalıklara neden olduğu bilinen geniş bir virüs ailesidir. Hayvanlarda özellikle henüz kesin tedavisi bulunamamış ölümcül FIP hastalığına yol açarken insanlarda SARS, MERS ve nihayet son olarak COVID-19 hastalıklarına neden olmaktadır. Bunlar solunum yolu hastalıklarıdır. İnsan ve hayvanlarda akciğerleri etkilerler.

Bilinen Belirtiler

Covid-19 hastalığının belirtileri, söz konusu 7,5 milyar insan olduğunda kesinlikle şudur denilemez. Kişiye göre farklılık gösterebilmektedir. O nedenle tüm insanların dikkatli davranması gerekmektedir. Ancak genel bilinen belirtileri öyle kabul görmektedir;

  • Ateş
  • Kuru öksürük
  • Yorgunluk

Daha az görünen belirtiler ise;

  • Ağrı, sızı
  • Baş ağrısı
  • Tat ve koku kaybı
  • Boğaz ağrısı
  • Ciltte kızarıklık
  • İshal
  • El ve ayak parmaklarında renk değişikliği

Belirtilere baktığınızda bunların çoğu hemen herkeste ve her an bulunabilecek şikayetler olduğu görülmektedir. Hastalığın her bünyede farklı hızla ilerlemesi ve testlere olan güvenin değişkenliği 14 gün karantina uygulanmasının önemini çok artırmaktadır. Test yaptırdığınız anda enfekte değilseniz bile birkaç dakika sonrasında enfekte olabilirsiniz. 

DSÖ’ye göre enfekte olan %80 insanın hastane ihtiyacı olmadan iyileşmesine rağmen %20 insanın hastalığı ciddi şekilde yaşadığı belirtilmektedir.

Nefes darlığı, göğüs ağrısı, hareket kaybı, ateş ve öksürük yaşayan herkesin acil tıbbi yardıma alması gerektiği DSÖ tarafından vurgulanmaktadır.

Bu hastalıkta, yaşlılar ile kronik hastalığı bulunanlar öncelikli risk gurubunda olduğu bellidir. Önce sadece bu gurubun etkilendiği şekilde oluşan yanlış algı ilerleyen süreçte çocuk ve genç ölümlerinin de ortaya çıkmasıyla birlikte geniş risk gurubunun bağışıklık sistemindeki zayıflıkla ve maruz kalınan virüs miktarıyla ilgili olduğunu ortaya koymaktadır.

SARS ve MERS hastalıklarıyla aynı aileye üye olmasına rağmen COVID-19’un temel korkutan özelliği çok rahat yayılabilme özelliğidir. Hastalığa karşı aşı çalışmalarının 2 yıl sonra sonuç vereceği tahmin edilmektedir. Bu süreçte tonik içmenin, zatüree ve grip aşısı yaptırmanın korunmayı artıracağı da düşünülmektedir. Ancak genelde halk arasında söylenti şeklinde ortaya çıkan bu önlemleri kendinize uygulamadan önce mutlaka sağlık geçmişinizi ve güncel durumunuzu bilen bir doktora danışmanız gerekir.

Bu nedenle COVID-19 hastalığı ile savaşta her türlü korunma önlemini bir an aksatmadan uygulamalı ve bağışıklık sistemini destekleyen – güçlendiren biçimde yaşamalısınız. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz