Tüp bebek, doğal yollarla gebelik oluşmadığı hallerde kadın ve erkek üreme hücrelerinin alınıp laboratuvar ortamında döllenmesi ve kadın rahmine yerleştirilmesidir.

Bundan 33 yıl önce, 29 Temmuz 1978 de Londra’da ilk tüp bebek Louise Brown dünyaya gelmişti. Bugün kendisi de bir anne olan Brown’ın kız kardeşi de aynı yöntemle dünyaya gelmiş 40. bebektir. Başarı şansı giderek artan tüp bebek uygulamasında herhangi bir nedenle döllenme oluşmadığında, bir takım ilaçlar ile kadın uyarılarak yumurta üretmesi sağlanır. Daha sonra erkekten alınan sperm hücreleriyle laboratuvarda döllenme sağlanır. Meydana gelen döllenmiş hücreler rahime yerleştirilir.

Doğal yöntemlerde olduğu gibi tüp bebek operasyonunda da döllenmeden birkaç hafta sonunda hamile kalınıp kalınmadığı anlaşılır. Gebelik belirtileri herkeste ve her seferinde tamamen aynı olamayacağı gibi belirtiler arasında kan ve idrarda insan koryonik gonadotropini (HCG) saptanması, adet kanamasının olmaması başta gelir. HCG testini eczaneden alacağınız hamilelik testleriyle kendiniz yapabilirsiniz. Ancak her tüp bebek uygulamasında başarı sağlanacağı beklenemez. Aynı işlemi tekrar tekrar uygulamak gerekebilir. Bugün başarı oranı yüzde seksenlere ulaşmış durumdadır. Mikroenjeksiyon sayesinde laboratuvar ortamında gerçekleştirilen döllenmenin artık kendiliğinden oluşmasını beklemek yerine sperm yumurta içine enjekte edilir.

Tüp bebek uygulamasında birden fazla bebek doğumunun nedeni, gebelik olasılığını artırmak için döllenen yumurtaların birden fazla olmasıdır. Bir bebek beklerken birden fazla küçük sevimli yüze merhaba demeniz yüksek olasılık.

Yaklaşık 33 yıldır gelişerek devam eden tüp bebek tedavisi ile hemen herkesin çocuk sahibi olması şansı var. Öyle ki neredeyse hiç sperm üretmeyen bir erkekten bile bugün illa ki birkaç sperm hücresi alınabiliyor. Sperm sayısının çok düşük olması veya menisinde sperm bulunmaması halinde bile mikroenjeksiyon tekniği sayesinde erkeğin testislerinden alınan çok az miktardaki sperm hücresi yeterli olabiliyor artık.

Yapmanız gereken şey ümidinizi yitirmeden bir tüp bebek merkezine gidip muayeneden geçmek ve uzman doktorların size öenereceği yöntemi takip etmek. Bu iş yıllarca sürebilir ama sonunda bebek sahibi olmanız ihtimali oldukça yüksektir. Sadece insanların genelde düştüğü yanılgıya düşmemeniz gerekir. Her insanın gebeliğe engel olabilecek sperm sayısında düşüklük veya yumurtalarında bir takım sorunlar olabilir. Bunu bir gurur meselesi yapmak, doktora gitmekten kaçınmak, benim başıma gelmez bende kusur olmaz demek sadece bebeğinize ulaşmanızı geciktiriyor olabilir.

Onun sıcak gülüşünü bir an evvel görebilmek için bir doktora görünmekten zarar çıkmaz. Diğer insanlara cesaret vermek için buraya yaşadıklarınızı yazabilirsiniz.

Allah dileyen herkese hayırlı ve sağlıklı çocuklar versin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz