Profesör Kenan Demirkol’un Mine Şenocaklı’ya verdiği röportajdan alıntılarla devam ediyoruz.

Tereyağı zeytinyağından daha değerli bir yağdır diyor Prof. Demirkol. Ancak günümüzde merada doğal ortamda beslenen inek pek kalmadığından, büyükbaş hayvanların sanayi artıklarıyla ve hiç gün ışığı görmeden beslenmelerinden dolayı maalesef soframızdaki tereyağ hem besleyicilikten uzak hem de oldukça zararlı ve tehlikeli.

Büyükbaş hayvanların neredeyse tamamı doğadan izole ortamlarda üstelik ekonomik olsun diye GDO lu mısır ve pancar küspesi, GDO lu soya ile besleniyorlar. Ayrıca sütü ve sütün yan ürünlerinden faydalandığımız bu hayvanlar cips fabrikalarının atığı patates kabukları, mısır ve pirinç kırığı ve buna benzer atıklarla beslendiğini vurgulayan Prof. Demirkol bu hayvanların doğadan çeşitli otlar vasıtasıyla elde edip işledikten sonra bizlere kazandıracağı bir çok değerli protein, mineral ve vitaminin bu nedenle bize ulaşamadığını vurguluyor. Üstelik sağlıksız beslenen hayvanın ürünleri bize de zararlı.

Örnek olarak ineğin otlardan elde ettiği ve sütüyle bize taşıdığı Omega3 ü gösteriyor. Omega 3 örneğin şeker, kalp, damar hastalıklarına karşı direncimizi artıran bir madde ve ineklerin bu şekilde beslenmesi yüzünden biz bundan mahrum kalıyoruz.

Bunlar bir yana, sırf sütü para ediyor diye yavrular daha 10 günlük iken anneleri ineklerden ayırılıyorlar. Yani yavrusu için bol süt üretirken tam da birbirlerine çok ihtiyaçları varken, sırf haklarını koruyacak kimse olmadığı için, sadece hayvan oldukları için acımasızca birbirlerinden ayrılıyorlar.

Anne ve yavru ayrı köşelerde ağlarken yavrunun içeceği üstelik insan için neredeyse hiç besin değeri taşımayan süt bizlere servis ediliyor.

Tavuklar daracık yerlerde hareketsiz şekilde büyütülüp gün yüzü görmeden kesiliyor.

İronik bir şekilde onlara bu şekilde davranmanın sağlığımıza faydası olmadığı gibi zararı var. Gözünü para hırsı bürümüş üreticiler bu hayvanları bu şekilde gaddarca satışa hazırlıyorken biz neden onları satın alıyoruz ki? Muhtemelen bir 5 yıl sonra zararı fark edilip dünyada yasaklanacak ama bizde kullanılmaya devam edecek bir takım tarımsal ilaçlarla beslenmiş bir tavuğu yemek intihardan başka ne olabilir? Bu tür hayvanların tüketilmesi özellikle hamileler için zararlı değil midir?

Tarım alanları daraltılıyor, toplu konutlar artıyor. Hayvanların otlayacağı otlaklar yok ediliyor. Yeni golf sahası projeleri için yasal düzenlemeler yapılmaya çalışılıyor.

Bunlara karşı çıkmazsanız, siz, o toplu konuttan ev alırsanız ilk akşam yemeğinde kullandığınız kıyma annesinden 10 günlükken ayrılmış, çöple beslenmiş bir dananın kıyması olacak.

Bunlara karşı çıkmazsanız, siz, o golf sahasında suni çimler üzerinde gezip acıktığınızda 10 günlük yavrusu elinden alınmış ve çöp yiyerek büyümüş bir ineğin sütünü içeceksiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz