Oruç tutun veya tutmayın bu aşırı sıcak havada sağlıklı yaşayabilmeniz için herkesin yemesi tavsiye edilen beslenme listesini sunuyoruz. İftar ve sahurda bu listedeki besinlerden oluşan bir sofra ile hem açlığa daha fazla dayanırsınız hem de sağlıklı beslenmenize ara vermemiş olursunuz.

ramazanda-beslenme-iftar-sahur-sofrasinda-neler-bulunmaliİnsanlar genelde bir çok hastalıklarından haberdar değillerdir, çoğumuz periyodik doktor kontrolünden uzağızdır ve maalesef bu nedenle örneğin bu tür aşırı sıcakta bir kalp krizi ile aslında kalbimizde bir sorun olduğunu keşfederiz. Aynı şekilde bedenimizdeki rahatsızlıktan habersiz oruç tutmaya kalktığımızda da birden kendimizi hastanede buluruz. İşte bu yüzden bu tür zamanlarda sağlığımıza daha çok dikkat etmemiz gerekir. Beslenmemizi bizi uzun süre tok tutacak şekilde ayarlamamız orucu bozmaz. Kötü bir sürprizle karşılaşmamak için, bedenimize aşırı yüklenmemek ve sevdiklerimizi üzmemek için yaklaşık 3-4 sene daha Ramazan ayında daha dikkatli davranmalıyız.

Glisemik indeksi düşük besinlerin uzun süre tok tutacağını zaten biliyoruz. Bu besinlerin ayrıca besin değerlerinin de yüksek olması bir başka kazanç.

Oruç kafayla düşünmeyin, size kolaylık olsun diye Ramazan boyunca sofralarınız için tavsiye edebileceğimiz şunlardır;

  • İftar sofrasında mutlaka sebze ve protein bir arada bulunmalı.
  • Protein her akşam farklı bir türde alınmalı, bir akşam tavuk bir akşam balık, bir akşam kırmızı et şeklinde.
  • Bazen bir miktar et ilavesiyle kuru baklagiller de çok iyi bir protein deposudur.
  • Kızartmalara ve aşırı baharatlı yiyeceklere itibar edilmemeli.
  • Tatlı olarak hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar veya dondurma, meyve tatlıları veya en ideali taze veya kuru meyvelerden yapılmış komposto tüketmek en akıllıca yoldur, bu uzun ve sıcak günlerde komposto insana serum gibi gelir.
  • İftar sonrasından sonra atıştırmalık olarak makul miktarlarda fındık, ceviz, badem gibi yemişler tüketilmelidir, tuzlu fıstık ve ayçekirdeğine, hele cipslere vs. asla itibar edilmemelidir. Sahurda ise asla ağır yemek yenmemeli, tercihen kahvaltı edilmeli, bu kahvaltıya mutlaka haşlanmış yumurta dahil edilmeli (tok tutar), gün içinde susamamak için peynirlerin fazla tuzu alınmalıdır.
  • Sahurda hafif zeytinyağlı yemekler, sosu abartılmamış, sıvı yağ ile hazırlanmış makarna, meyve (özellikle karpuz) da tüketilebilir.

Listeyi sizden gelen tavsiyelerle uzatabiliriz. Bu yazı da sadık bir okurumuzun katkılarıyla oluşturuldu zaten.
Gülüm Hanım’a katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz