Çad Gölü; Çad, Nijer, Nijerya ve Kamerun arasında bulunan çok önemli bir su kaynağıdır. Nijerya’da baş gösteren sağlık krizi aslında bu göle kıyısı bulunan tüm ülkeleri etkilemektedir. Bu dört ülkede yaşayan ve Çad Gölü kıyısına yakın toplam 17 milyon insanın etkilendiği tahmin edilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü bunlardan ancak 8,2 milyon insana yardım götürmeye çalışmaktadır.

Nijerya, ancak 1960 yılında bağımsızlığını ilan edebilmiş İngiliz sömürgesi bir Afrika ülkesidir. Bağımsızlığını ilan ettikten bu yana iç çatışmalar ve komşu ülkelerle savaşlar hiç bitmemiştir. Son 8 yıldır süren çatışmaların, sağlık tesislerini tahrip etmesi, gıda yetersizliği, iklim değişikliği, Çad Gölü’nün kirlenmesi sonucunda sadece Nijerya’da 500 e yakın kişi menenjit nedeniyle hayatını kaybetti.

Basında Nijerya’da menenjit salgını olarak başlık atılmasının nedeni, şu an için en büyük hasarı Nijerya’nın görmesi yüzündendir. Ancak gerçekte asıl sorun Çad Gölü ile ilgilidir. Şu anda Nijerya’da korkunç bir menenjit salgını yaşanmaktadır.

Nijerya menenjit salgını ile gündeme gelen menenjit nedir?

Menenjit; beyin ve omuriliğini koruyan zarlarda meydana gelen akut iltihaplanmadır. Hayati bir hastalıktır. Menenjite neden olan etkenler bakteri, virüs ve hatta nadir de olsa ilaçlar olabilir.

Menenjitin belirtileri; baş ağrısı, ensede sertleşme, ateş, bilinç bozulması, sersemlik, kusma, ışığa aşırı duyarlılık, sese aşırı duyarlılık olarak tanımlanır.

Menenjit acil tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Hayati risk taşır. Erken tedavi edilmezse sağırlığa, epilepsiye ve beyinde su toplanmasının neden olduğu zeka geriliğine yol açabilir.

Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan menenjit örneğin tatlı suda yaşayan bir amip türü olan Naegleria fowleri ile de bulaşabilir.

Kısacası, Çad Gölü çevresinde yaşayan 4 ayrı ülkeden 17 milyon insanı etkileyen bu korkunç durumun göl ile alakası olduğu açıktır. Hastalığın ortaya çıkışı hiç bitmeyen savaşların gölü kirletmesi ve bir salgına dönüşmesi ise yine bu bitmeyen çatışmaların beslenme, sağlık gibi hizmetleri aksatmasıdır.

Tüm bunların yanında, ülke bir yandan açlık ve salgınla boğuşurken bir yandan da ordusuna silah almaya çalışmaktadır. Çad Gölü kıyısı insanları, bitmeyen kavgaların bedelini maalesef bu şekilde ödemektedir.

Dünya Sağlık Örgütü Organizasyonunda, 2017 Yılında Yardım Ulaştırılması Hedeflenen Kişi Sayısı

Kameruon 767.000 kişi
Çad 233.000 kişi
Nijer 325.000 kişi
Nijerya 6.900.000 kişi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz