Isırgan otu yetiştiği yerler bakımından elementler açısından çok zengin ve vitamin taşıyan bir bitkidir. Bir gün ormanda yürüyüşe çıktınız ve bir ota dokundunuz bu ot size öyle bir yanma hissi verir ki sanki vücudunuzun o bölgesine karıncalar sürü halinde saldırmış ve sizi ısırmışlar, belli bir süre sonra normale döner her hangi bir iz bırakmaz, tabi ki bu bir doğal yaşam anısıdır.

Fakat bitki sağlığa faydası nedeniyle geçmiş tüm toplumlar tarafından kullanılmış bir şifa kaynağıdır. Isırgan otunun Türkiye’ de yetişen 4 türü var. Hangisi olursa olsun etken madde bakımından birbirlerine yakınlar, toprak üstü kısımları çiçek açmadan önce toplandığında veya bazen köklerinin halk arasında kullanıldığı bilinen bir gerçektir. Hatta tohumları ezilerek bal içine katılmakta kanser tedavisinde kullanılmaktadır. Bu bitkilerin kanser tedavisinde tam sonuç verip vermediği hakkında bilimsel araştırmalar tam tamamlanmamıştır.

Isırgan otu yetiştiği yerler bakımından elementler açısından çok zengin ve vitamin taşıyan bir bitkidir. Özellikle ilkbahar ayında bu bitkiler toplanarak çay yapılır element eksikliği rahatsızlığı olan kişilerde bu çaylar çok faydalı ve eksikliği düzenleyicidir.

Özellikle kökleri idrar söktürücü bir etkiye sahip şifa kaynağı bir bitkidir. Yüksek miktarda demir içerir, anemi tedavisinde kullanılır, karaciğeri ve böbrekleri temizler, soğuk algınlığına ve saman nezlesine iyi gelir, bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirimi düzenler.

Dünyanın birçok yerinde yetişen bu bitkinin boyu 1 metreye ulaşabilir, çok faydalı ve zengin bir bitki olan ısırgan otu aynı zamanda sağlık açısından çok faydalı olmasının yanında Karadeniz bölgesinde çorbası yapılan bir bitkidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz