Latince adı Daucus carota olan havuç bitkisi maydanozgiller ailesindendir. Kökünden faydalandığımız havuç iki yıllık otsu bir kültür bitkisidir. Keskin gözlere sahip tavşanla özdeşleştirilmiş havuç insan bünyesi için hayati bir besindir. Salatalarda, yemeklerde, tek olarak ve bazı tatlılarda kullanılır.

Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde yerel olarak gelinparmağı, pürçüklü, balkamış, deper otu, yerebatan, yer otu, yerekaçan, kızıl ot gibi değişik isimlerle de anılan 60 kadar türe sahip bir sebzedir. Turuncu başta olmak üzere buna ek olarak kahverengi, sarı, mor, kırmızı renklerin tonlarına sahiptir. Ülkemizdeki havuç üretiminin yüzde 60 ı Beypazarın’da yapılmaktadır.

Havuç bir A vitamini deposudur. A vitamininin dokuların onarımı, bağışıklık sistemi kuvvetlendirme, görme ve göz sorunlarını giderme, körlüğü önleme, ülser tedavisi, soğuk algınlığına direnç, böbrek, mesane, akciğer enfeksiyonlarını önleme, kemik ve diş oluşumu, kansere karşı antioksidan etkileri bilinmektedir. En önemli etkisi ise proteinlerin A vitamini olmadan kullanılamamasıdır. A vitamini eksikliği akne, gece körlüğü, çeşitli kemik sorunları şeklinde ortaya çıkar.

Havuç sofranızdan eksik olmasın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz