Bizdeki adı grip dünyadaki adı influenza olan hastalık için hep bir söz vardır. İlaç alırsan 1 hafta ilaç almazsan 7 günde geçer derler. Aslında çok doğru bir sözdür. Grip olduğunuzda yapmanız gerek en önemli 2 şey dinlenmek ve bol sıvı almaktır. Düşünsenize önlem alabilecek iken koca bir hafta hatta daha uzun bir süreniz boşa gidiyor.

Grip kronik hastalığı olan ve bünyesi zayıf kişilerde çok daha fazla hasara neden olabiliyor. Yapılması gereken en öenmli şey grip aşısı olmaktır. Bilindiği gibi grip mikrobu her sene değişiklik gösterir. Temelde solunum yolları rahatsızlığı olup buna yol açan mikrop her sene farklılık gösterir. Dolayısı ile ülkemizde Eylül – Ekim aylarında o yılın mikrobu belirlenir ve ona göre aşı piyasaya çıkar.

Grip aşısı ne zaman olunmalı? Grip hastalığına önlem olarak Ekim ayı ortalarına kadar mutlaka grip aşısı olmamız gerekir zira bu tarihten sonra soğuyan hava ile beraber, insanların tatilden dönmesi ve şehir yaşamında daha fazla yakınlaşmamız nedeniyle mikrop kolayca yayılır.

Bir diğer önlem bağışıklık sistemini destekleyici besinler almaktır. Bal bu konuda 1 numaradır.

grip-asisi-ne-zaman-olunmaliGrip mikrobu hastalığı taşıyan insaların hapşırma, öksürmesi gibi yollarla bulaşır en çok. Hapşırık veya öksürükle havaya katılan mikrop yaklaşık 20 dakika boyunca havada canlı olarak kalabilir. Grip olmuş insanların mutlaka öksürük ve hapşırık esnasında ağızlarını kapamaları gerekir. Özellikle okul, işyeri, toplu taşıma araçlarında insanların bu konuya çok dikkat etmeleri gerekir. Grip halsizlik hissiyle başlar. Hemen peşinde hafif ateş ve gözlerde ışığa duyarlılık görülür. Özellikle istirahat çok önemlidir. Sağlam bağışıklık sistemine sahip bazı insanlar hastalığı ayakta birkaç günde atlatabilir. Ama bu insanların bulunduğu veya geçtiği ortamlarda bulunmak hastalığın yayılmasına neden olur. Gribe karşı önlem almak bir insanlık ve vatandaşlık görevidir. Hastalığı ayakta geçiren birinin hapşırı ile havada asılı kalan mikrop emzirmekte olan bir anneye bulaşıp onun da bebeğine hastalık geçirmesine neden olabilir. Bu kişi bir bebek yerine astımı olan biri de olabilir.

Hastalık döneminde bağışıklık sistemini destekleyecek C vitamini takviyesi yapılabilir. Taze sıkılmış meyve sularını tercih ediniz. Bu hastalık sonrası toparlanma döneminin de daha kısa sürmesine katkıda bulunur.

Grip konusunda şu yanlışı düzeltmek çok faydalı olacaktır. Grip hastalığında antibiyotik kullanılmaz. Daha çok destekleyici vitamin ve ağrı kesici tedavisi uygulanır. Ama asıl tedavi başta da söylediğimiz gibi dinlenmek ve bol sıvı almaktır. Alınan antibiyotik hiçbir fayda sağlamadığı gibi zararlı da olabilir. Antibiyotikler virüs değil bakteriler içindir.

Kimler grip aşısı olmalı?
Grip aşısı, 6 aydan küçük bebekler, hamileliğin ilk 3 ayı içerisindeki anne adayları, yumurta ve tavuk proteinlerine alerjisi olan kişiler dışında herkes yaptırabilir. Aşı o yılın mikrobuna göre vücutta bir antikor üretir ve bu antikor vücutta hazır bekler. Tek doz ve deri altı yeterlidir, damardan alınmaz basit bir aşıdır. Korkmaya gerek yok.

Özellikle kronik hastalığı bulunanlar (kalp damar hastalığı, böbrek hastaları, şeker hastaları, 3 ayı geçirmiş anne adayları, karaciğer hastaları, kalp hastaları, akciğer hastaları, romatizmal hastalığı olanlar) ve toplu taşıma aracı kullananlar, çalışanlar, kalabalık yerlerde bulunanlar, çocuklar, öğrenciler mutlaka grip aşısını yaptırmalıdırlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz