Erik gülgillerden bir ağaçtır. Aslında benzer bir çok ağacın ortak ismidir. Çok kurak veya çok yüksek olmayan her yerde yetişir.
Yeşil erik en çok taze olarak tüketilirken kurusu yemiş olarak, hoşafı da ferahlatıcı bir içecek / yiyecek olarak tüketilir.

Yeşil eriğin ilginç tarafı hem tatlı hem de tuzlu tüketilebilmesidir. Erik turşusu da sevilen bir turşudur. Anavatanı Kafkasya civarı olarak tahmin ediliyor.

Yeşil erik bol miktarda B vitamini, magnezyum ve potasyum içerir. Yaz meyvesi olan yeşil eriği mevsiminde taze olarak tüketerek bol miktarda A, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminleri, demir, magnezyum, fosfor, potasyum kazanırız.

Yeşil eriğin bu saydığımız zenginlikleri yanında lif kaynağı olması da bir kazançtır.

Eriğin faydalarını anlamak için içerdiği maddelerin görevlerine değimek gerekir.

Potasyum vücudun mutlak ihtiyacı olan bir maddedir. Potasyum eksikliği ölüme varabilen ishal ve kusmaya yol açar. Kaslarlardaki elektrik akımını iletmeye yaradığından kasların düzgün çalışması, gücü potasyuma bağlıdır denebilir. Bu açıdan özelliklekalp için gereklidir.

Magnezyum eksikliğine pek rastlanmasa da eksikliği veya fazlalığı halinde rahatsızlıklara yol açabilir.

Magnezyum eksikliği böbrek yetmezliği, diabetik koma, hipotiroidizm, iyatrojenik, adison hastalığında görülür.

Magnezyum fazlalığı sindirim sistemi hastalıkları, böbrek hastalıkları, endokrin hastalıklar, metabolik bozukluklar, terleme, yanık, akut pankreatit, beslenmeye bağlı olarak görülür. Magnezyum daha çok kemik ve dişlerde bulunur.

Erik çeşitlerinden de bahsedelim. Erik çeşitleri ;

Kiraz eriği, Can eriği veya Malta eriği, Avrupa eriği, Damson eriği, Simon eriği, Çakal eriği, Amerika eriği, Sahil eriği, Meksika eriği, Kara erik, Japon eriği, Oregon eriği.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz