Diabet’in Ürküten Artışı

Okudunuz mu?

Tiramisu

Hazırlama süresi: 30 daki...

Sate

Malzeme Listesi 250 ...

Gıda Boyaları

Gıda boyası olarak adland...

Eskiden saç bakımı nasıld...

Grease filmi için 50 li y...

Diabet, halk söylemiyle şeker hastalığındaki artış dünya çapında ürkütücü bir boyuta ulaştı. Bunun temel nedenleri arasında doğal yaşamdan uzaklaşmak önemli bir yer tutmaktadır. Vücudun ihtiyacı gıdalar yapaylaştıkça ve tüketim körüklendikçe diabet ve obezitenin artışı normal sonuçtur.

Diabet Nedir?

Diabet, pankreasın ürettiği insülinin yetersiz olması, üretilen insülinin vücut tarafından kullanılamaması veya pankreasın insülin üretmemesi gibi durumlar kan şekerinin yükselmesi şeklinde ortaya çıkan kronik bir hastalıktır.

Diabet Korkup Kaçılacak Bir Hastalık Değildir!

Diabetin; Tip 1 yani insüline bağımlı ve erken yaşlarda ortaya çıkan ve Tip 2 genelde insüline bağımlı olmayan ve yetişkinlikte ortaya çıkan 2 çeşidi vardır. Ayrıca diabet yalnızca hamilelik sırasında ortaya çıkıp kaybolabilir de. Kontrol altında olduğu sürece diabetin insan yaşamını çok olumsuz etkilemesi söz konusu değildir. Ancak kontrolsüz bir diabetin sonuçları ise bir o kadar kötüdür.

Diabetin etkileri özetle diabet şamarı olarak adlandırılır. Bunlar; böbrekler, gözler, ayak damarları, beyin ve kalbe yapabileceği hasarlardır. Bu organlarda oluşan hasarların tedavisi pek kolay değildir.

Uluslararası Diabet Federasyonu(IDF) raporuna göre, 2015 yılı itibariyle dünya diabetli nüfusu 415 milyon kişi. Kalan nüfusun tahminen yarısı ise diabetli olduğundan habersiz. Bu rakamın 2040 yılında 642 milyona ulaşılacağı tahmin ediliyor. 2015 yılına göre her 7 doğumdan 1 tanesi gebelik diabetinden etkileniyor.

  • 1.Afrika’daki diyabetli bireylerin 3’te 2’sinden fazlasına teşhis konulmamıştır.
  • 2.Kuzey Amerika ve Karayipler’de 8 yetişkinden 1’i diyabetlidir.
  • 3.Avrupa, tip1 diyabetle yaşayan çocuk sayısında en yüksek prevelansa sahiptir.
  • 4.Güneydoğu Asya’da, her 4 doğumdan 1’i gebelikte kanda yüksek şekerden etkilenmektedir.
  • 5.Diyabetli yetişkinlerin %37’si, Batı Pasifikte yaşamaktadır.
  • 6.Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da, diyabetli 10 yetişkinden 4’üne teşhis konulmamıştır.
  • 7.2040’a kadar, Güney ve Orta Amerika’da diyabetliler %65 oranında artacaktır.

2013 yılına göre teşhis konulmuş en az diabetli sayısı 19,8 milyon ile Afrika’da en çok diabetli sayısı ise 138,2 milyon ile Batı Pasifik ülkelerindedir. 2040 yılına kadar en yüksek artışın Afrika’da olacağı tahmin edilmektedir.

Diabetin Belirtileri

Genel belirtiler; çok su içmek, sık idrara çıkmak, halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, görme bulanıklığıdır. Bunlar olduğu halde diabetli olduğunu bilmeden veya gereksiz korku yüzünden böyle yaşamaya devam eden insan sayısı da az değildir. Oysa kontrol altına alındığında diabet daha sağlıklı ve daha uzun yaşamanıza neden olabilir.

Yaşam Kaliteniz Yükselebilir

Diabetin en çok görüldüğü yaş aralığı 40 – 59 dur. Diabetli olup olmadığınızı kontrol ettiriniz. Hayatınızdaki bir çok olumsuzluğun nedeni diabet olabilir.

Hastalığını kontrol altında tutan diabetli bir insanın yaşam kalitesi normal sağlıklı bir insanınkinden daha yüksek olabilir.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
- Advertisement -spot_img

Daha fazla oku

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!

- Advertisement -spot_img

Son eklenen

Menyak Parfüm Kodları

En kaliteli muadil parfüm...

Aşırı Sıcak Havanın İnsan...

Eskilerin dediği gibi "Ay...

Evanjelizm ve Gezegene Et...

Burada bir inanç sorgulan...

Dünya Nüfusu ve Göçler

Ülkemizdeki yabancı sayıs...

Gözlerin Yorgun Görünmesi...

Göz çevrelerinin yorgun g...