Bağışıklık sistemi nedir? Bağışıklık sistemi, bir canlıyı hastalıklara karşı koruyan, hastalık yapıcı maddeleri tanıyıp yok eden organ ve fonksiyonların oluşturduğu sistemdir. Sistem, canlı vücudunda geniş bir çeşitlilikte, vücuda giren veya vücutla temasta bulunan her yabancı maddeye kadar tarama yapar ve onları, canlının sağlıklı vücut hücrelerinden ve dokularından ayırt eder. Bağışıklık sistemi, çok benzer özellikteki maddeleri bile birbirinden ayırabilecek derecede karmaşık bir sistemdir. Tüm canlıların hatta tek hücreye sahip bakterilerin bile bir bağışıklık sistemi vardır.

Bağışıklık sistemi organları lenf bezleri, bademcikler, timus, lenf düğümleri, karaciğer, dalak, peyer plakları, kemik iliği ve lenftir.

bagisiklik-sistemi-hastaliklari-guclendirme-organlari-isleyisiBağışıklık sistemi işleyişi şöyledir. Antijen veya immunojen adı verilen ve canlının kendisine ait olmayan moleküller öncelikle deri, solunum ve sindirim sistemleriyle içeri girmesi engellenir. Bu ilk engeli aşarak içeri giren moleküllere karşı ikinci savunma sistemini oluşturan kemik iliği, dalak, timus ve lenf bezleri harekete geçer ve bu yabancıları yok etmeye çalışırlar. Eğer bu ikinci engel de aşılırsa bu kez devreye bağışıklık sisteminin temel hücreleri B ve T diye adlandırılan lenfositler devreye girer ve oldukça karmaşık bir hareketlilik adeta bir biyokimyasal savaş başlar. Tüm bu edinilmiş tecrübeler bir şekilde sistemin belleğinde tutulur. Bazı hastalıkları tekrar geçirmemizin nedeni budur.

Bağışıklık sistemi çökmesi ve Bağışıklık sistemi hastalıkları :
Bağışıklık sistemindeki bozukluklar hastalıklara neden olabilir. Bağışıklık yetmezliği hastalıkları, bağışıklık sistemi normalden daha az etkin olduğunda meydana gelir, tekrarlayan ve yaşamı tehdit eden enfeksiyonlarla sonuçlanır. Bağışıklık yetmezliği ayrıca X-SCID gibi genetik hastalıkların bir sonucu ya da farmosötikler veya HIV retrovirüsünün neden olduğu AIDS gibi bir enfeksiyonun sonucu olarak da görülebilir. Buna zıt olarak, kendinebağışık (otoimmün) hastalıklar, normalden fazla etkin olan bir bağışıklık sisteminin, vücudun kendi dokularını yabancı olarak algılayıp, onlara saldırmasıyla sonuçlanır. Yaygın kendine bağışık hastalıklar; romatoid artrit, diyabet tip 1 ve sistemik lupus eritematozus’dur.

Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? Bağışıklık sistemi stresten uzak durularak, dengeli ve yeterli beslenilerek, spor ve egzersiz yaparak güçlendirilir. Bunların yanında zamanında ve yeterli dinlenmenin de sistemin güçlenmesinde ve onarılmasında önemli rolü vardır. Ayrıca bir takım besin takviyeleriyle bağışıklık sisteminin temel taşını oluşturan, günlük yaşamda eksik alınan veya alınamayan protein, vitamin, mineraller almamız gerekir.

Bağışıklık sistemini güçlendiren bitkiler ve besinler : Bağışıklık sistemi her an aralıksız çalışan bir karmaşık sistem olduğu için elbette sistemi oluşturan maddeler zamanla harcanırlar. Bunları kısa sürede takviye etmemiz halinda vücudumuz sürekli bir koruma altında kalacaktır. Bu eksilen maddeleri en iyi takviye eden besinler şunlardır : Bal, Omega3 içeriğinden dolayı balıkyağı, havuç, ıspanak, kavun, kayısı, hububatlar, yağsız et, süt, yumurta, karaciğer, kuru maya, muz, yeşil yapraklı sebzeler, balık, kuşkonmaz, sarımsak, soya fasulyesi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz