Zencefil, tropikal bölgelerde yetişen yumru köklü sarımtırak bir bitkidir. Türkiye’de de kültür olarak yetiştirilmeye çalışılmaktadır ancak iklimimiz buna pek elverişli değildir.
Yaprakları kullanılmaz, kökü eşsiz özelliklere sahiptir.

İçerdiği fenol bileşikleri, B ve C vitaminleri ile nişasta ve kalsiyum zencefilin başlıca özellikleridir ve binlerce yıldır özellikle Asya kıtası ve Arabistan Yarımadasında yiyeceklere katkı ve tedavi amacıyla yoğunlukla kullanılmaktadır.

Zencefil oldukça güçlü etkilere sahip bir bitki olduğu için çok dikkatli tüketilmelidir. 2 yaşına kadar çocuklara asla verilmemeli ve yetişkinlerde ise günde 4 gramdan fazlası tek seferde alınmamalıdır. Günlük maksimum 4 gram zencefil zamana yayılara tüketilmelidir. Aksi takdirde güçlü yan etkileri olabilmektedir.

Zencefil; adet sancısı, hazımsızlık, ishal, mide rahatsızlıkları, bulantı, yol tutması, ameliyat sonrası bulantılar, eklem iltihaplanmaları, gaz spazmı ve soğuk algınlığında etkili bir tedavi aracıdır.

Tedavi için yaş ve taze alınması tavsiye edilir ancak toz olarak da kolaylıkla tüketilebilen bir baharattır aynı zamanda.

Dilimlenmiş zencefili çayınıza koyup bekletip içebilirsiniz Ayrıca tozu bala karıştırılarak yenebilir.
Tozu doğrudan yenebilir. Çörek, pasta ve tatlılara eklenebilir.

Zencefil Kullanımında dozun önemini, fazla alınan zencefilin göğüs yanmasına ve diğer güçlü bir takım yan etkilere yol açacağını ve 2 yaşından küçük çocuklara hiç verilmeyeceğini lütfen asla unutmayınız.

1 Yorum

  1. Zencefili hasta olduğum zaman öneriyorlardı ama faydasından bihaberdim. Sayenizde çok detaylı bilgiler öğrenmiş oldum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz