Keçiboynuzunun Faydaları

Okudunuz mu?

Aile Hekimleri Dernekleri...

Aile Hekimleri Dernekleri...

Bezelye Kavurması Tarifi

Bezelyeleri yıkayıp süzdü...

Otlu Çorba Tarifi

İftar ve sahur sofranızda...

Hamsi Kayganası Tarifi

Balıkları yıkayıp süzdürü...

Keçiboynuzu bazı yörelerde Harup veya Harnup olarak bilinen ağaç formundaki bitki 3-10 metre boyunda Eylül ayında küçük yeşil çiçekler açar. Çiçekleri kötü kokar. Yeşil meyvesi Temmuz Ağustos ayında kahverengine dönüştüğünde toplanır. Pekmezi, unu yapılır ve meyve olarak da yenir.

Keçiboynuzu Yunanca Keration, Arapça Kharup, İngilizce Carup olarak adlandırılır. Keçiboynuzu tohumu su geçirmediği ve ağırlığı değişmediği için eski dünyada elmas ölçmekte kullanılmıştır. Elmas ölçmede kullanılan “karat” kelimesi buradan gelmektedir. Ziraat Prof. Dr. Aydın Akkaya;

Keçiboynuzu çekirdeği, doğada ağırlığı değişmeyen bir tohumdur. Bütün tohumlu bitkilerden yalnız keçiboynuzu uzun süre suda bekletildikten sonra filiz verebilir. Bu hem çok kuruduğu ve meyvesinden çıktıktan sonra son ve sabit ağırlığını aldığı için, hem de içine su alma olasılığı çok az ve çok uzun zamana bağlı olduğu içindir. Bu nedenle Araplar, Selçuklular ve Osmanlılar döneminde ağırlık ölçüsü olarak kullanılmıştır. Onaltı tanesi bir dirhem eder. Dirhem, değişmekle birlikte 3 gr. ağırlığı temsil etmektedir. Satıcı iki dirhemlik (32 çekirdek) bir şey satarken lütfedip 1 çekirdek fazla tartarsa bu, malı alanın itibarını gösterir. Olağandan fazla giyinen, süslenen vb. kişilere iki dirhem bir çekirdek denmesi bundan kaynaklanmaktadır.

Meyvesinden değişik tatlılar yapılır. Yüksek kalori içerir. Meyvesi dövülüp kaynatılarak elde edilen içeceğin öksürüğe iyi geldiği söylenir. Tekstilde, çikolatada, öksürük ilacında, pekmezde kullanıldığı gibi doğrudan meyve olarak da yenilebilir.

Keçiboynuzu ağacı Akdeniz iklimi olan bölgelerde doğal yetişen bir ağaçtır. Tohumun şeklinden de anlaşılacağı gibi baklagiller ailesindendir. Keçiboynuzu ağaçları 3 cinstir. Erkek, dişi ve hermafrodit. Bunlardan erkek olanları meyve vermezler. İlk meyvesini ağaç dikildikten çok sonra yaklaşık 15 yıl geçtikten sonra alabilirsiniz.

Keçiboynuzunun Özellikleri ve Faydaları

  • Kolestrol içermez
  • Bol oranda Kalsiyum içerir
  • Kafein içermez
  • Yüksek oranda Çinko içerir
  • A, B, E vitaminleri ve Fosfor içerir
  • Testesteron seviyesini artırır
  • Astım, nefes darlığı ve öksürüğe iyi gelir
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
- Advertisement -spot_img

Daha fazla oku

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!

- Advertisement -spot_img

Son eklenen

Menyak Parfüm Kodları

En kaliteli muadil parfüm...

Aşırı Sıcak Havanın İnsan...

Eskilerin dediği gibi "Ay...

Evanjelizm ve Gezegene Et...

Burada bir inanç sorgulan...

Dünya Nüfusu ve Göçler

Ülkemizdeki yabancı sayıs...

Gözlerin Yorgun Görünmesi...

Göz çevrelerinin yorgun g...