Tüm evrendeki yıldız sayısını bilmemiz elbette imkansız, sadece izlenebilen evrendeki yıldız sayısını tahmin edebiliyoruz. İnsan vücudundaki hücre sayısını tahmini olarak hesaplamak nispeten daha az hata payına sahip görünüyor. Aslında bir anlamda insan ve evren birbirinin kopyası organizmalar gibidir.

Bilim insanları şeffaf bir solucandaki hücre sayısını hesaplamaya çalışmışlar. Söz konusu solucanın özelliği erkek veya hermafrodit cinsiyeti olması. Kobay solucanda dişi cinsiyet yok. Yetişkin erkek solucanda tam 1.031 ve hermafrodit solucanda ise 959 hücre tesbit edilmiş. İnsandaki hücre sayısını bulmak ise evrendeki yıldız sayısını bulmak kadar zor. Ancak İtalya’daki Bologna Üniversitesi’nden Eva Bianconi’nin geliştirdiği bir metod var.

insan-hucresiBianconi’nin metodunda 30 yaşında, 68 kilo, 1.70 boyunda ve yaklaşık 2m2 cilde sahip bir insan standart olarak ele alınmış. İnsan hücreleri farklı bölgelerde farklı büyüklük ve yoğunlukta bulunur. Buna göre uzun ve zorlu hesaplamalardan sonra ortaya çıkan tahmini sonuç 37.2 trilyon hücredir.
Bu rakam şu ana dek hesaplanabilen en akla yatkın rakamdır.

Evrendeki yıldızların hesaplanmasında Hubble teleskobuyla görülebilen bir alandan kesit alınıyor. Bu örnek alandaki yıldızlar sayılıp, görülebilen evrenle çarpılıyor. Elde edilen tahmini sonuç ise 100 ila 200 milyar galaksi olduğudur. Bu galaksiler durmadan birleşip, ayrıldğı için sonuç tahmini bile olsa asla hesaplanabilir değil.

Sonuç olarak gözlemlenebilir evrendeki galaksi sayısı ortalama bir insanda bulunan hücre sayısından oldukça azdır. Tabi ki insan hücre sayısını galaksilerdeki yıldızların sayısıyla kıyaslama şansımız hiç yok.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz