Uzun süre sadece %20 si bilinen DNA nın şifresi %80 oranında çözüldü. sonuçlar dünyanın çeşitli ülkelerinden 400 uzmanın on yıllarca çalışması sonucunda elde edildi. Çalışmanın günlük yaşama yansımasının çok uzun sürmeyeceği ifade edilirken bunun önce hangi hastalığ1ıkla ilgili olacağı bilinmediği söyleniyor. Tahminler toplumda en çok yer alan ve çok fazla komplikasyonlara neden olan hastalıkların ilk sırayı alabileceği yönünde. Diabet, kanser çeşitleri ilk akla gelen hastalıklar.

DNA şifresini çözmek bize neler katacak? Dünya çapında milyonlarca genin incelenmesi ile elde edilen sonuçlara göre DNA nın hangi birimi hangi hastalık hakkında bilgi ve talimat içeriyor artık biliyoruz. Örneğin bağışıklık sistemi kurulumunda nereden hangi talimatı alıyor ve bağışıklık sistemi hastalıklarında nasıl davranırsak sistem işlevini sorunsuz yerine getirmeye devam eder. Bu bir tıp devrimidir. Şu ana kadar laboratuarlarda bir çeşit deneme yanılma yoluyla ilerleme sağlanırken artık cevap anahtarı elimizde. DNA nın çeşitli etkenlerle uyarılabildiği ve mutasyona uğrayabildiği zaten bilinen bir şeydi. Örneğin radyasyonun DNA yı hasara uğratarak ölüme ve doğumda anomaliye yol açtığı biliniyor. Belki artık bir müdehale ile bu mutasyon kolay veya zor onarılarak bu etkilerden kurtulabileceğiz.

Genetik olarak hep kilolu doğagelmiş bir ailenin belki de artık kilo ile sorunu kalmayacak. Genlerinde bulunan ve kilo almaya neden olan bölüm deşifre edilip gerekli müdehale yapılacak. Bu ve bunun gibi sorunlar sırasıyla çözülmek üzere.

Ancak her zaman olduğu gibi tek bir soru işareti bir süre daha var olacak. Tanrının yarattığı veya doğanın kodladığı bu yol haritası insanın müdehale etmesine ne kadar izin verecek? Şu veya bu şekilde oluşan belki milyon yıllık deneyimlerle meydana bir reçeteyi on yıllarla ölçülen bir çalışma ile gerçekten tanıyabilecek miyiz. İşte insan olmanın bir güzel tarafı da bu. Bunu yaşayarak, deneyerek öğreneceğiz. Doğamızda merak etmek, keşfetmek var.

DNA nın şifresinin %100 çözüldüğü gün dünyada bayram olarak kutlanmalı düşüncesindeyiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!