İhtiyoloji balık bilim demek. Dünyamızda 450 milyon yıldır balıkların olduğunu, şu an yaklaşık 28.000 balık türünün yaşamakta olduğunu bir de ülkemizin 3 tarafının deniz kıyısı olduğunu düşünürsek ihtiyoloji bizler için çok önemli.

Doğal olarak beslenmemizde önemli yer tutan balıklar ve diğer deniz canlılarını bugün kendimiz ve yarın gelecek kuşakların onlardan faydalanabilmelerini sağlamak için tanımak, ne olduklarını bilmek ve sürdürülebilirliklerini sağlamak zorundayız. Bugünlerde sıkça duymaya başladığımız sürdürülebilirlik çok önemli bir kelime. Denizdeki hayatın sürdürülebilir olması bize bağlı. Onların hayatlarını sürdürebilmeleri de bizim yarın hayatta kalmamızı sağlayacak. Artık cehalet demeye dilimiz varmıyor ama nasıl bir canilik ise henüz olgunlaşmamış, ürememiş küçücük balık yavrularını avlıyor, satıyor, alıyor ve yiyiyoruz.

450 milyon yaşındaki bir canlı türüne karşı gerçekten büyük saygısızlık ediyoruz. Onların varolmaları bizim varolabilme nedenimiz. İnsanı diğer canlılardan aklı ayırır denir. Keşke olmasaydı o halde. Zira hiçbir diğer canlı kendini savunmak veya açlığını gidermek dışında diğer canlıların ne hayatına son verir, ne de zevk için öldürür. Tekrar balıklara dönecek olursak, denizlere akıttığımız kirlilik, yaşam alanlarını daraltmamız yetmiyormuş gibi şimdi de bebeklerinin canını alıp bir soykırım yapıyoruz. Hadi ağaçları kestik, otları yolduk, orman canlılarını evlerinden ettik, onları aç bıraktık. Bir de deniz canlılarınının soyunu tüketmeye giriştik. Ya sonra?

Sonrası kolay. Birbirinden nefis tasarımlarla şekillendirilmiş filanca toplu konut, falanca plazanın betonlarını yersiniz. Eh tonla para vermediniz mi onlara? Artık paranın alacağı yiyecek de kalmadı.. belki biraz GDO ile beslenmiş hayvan eti alırsınız? Eminiz lezzetli ve sağlıklıdır.

Balıklarımıza bir kez daha dönüş yapıp sizlere Türkiye’de henüz bulunabilen balık türlerinden örnekler verelim. Siz bu yazıyı okuyana dek tükenmedilerse bir yerlerde görebilirsiniz de belki..

  • Akya : Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara’da bulunur. Pulsuz bir balıktır. Ağırlığı 50 kiloyu bulabilir. Küçük balılar, yumuşakçalar ve kabuklularla beslenir. Yırtıcıdır. Nisan – Haziran arsı ürerler. Avlaması zordur. Henüz olmadı ama koruma altına alınması gereken bir balık türüdür.
  • Barbunya : Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara’da bulunur. Deniz kurtları, balık yumurtası ve karidesle beslenir. Mayıs – ağustos ayları arasında ürerler.
  • Bozcamgöz : Ege, Akdeniz ve Marmara’da bulunur. Köpekbalığı çeşididir. 5 metre boy ve 450 kilo ağırlığa ulaşabilirler. 300 metreden derin yerlerde yaşadıkları için insana tehlike arz etmezler. Karides, böcek, yengeç, mürekkep balığı ve küçük balıklarla beslenirler. Eti yenmez.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz