Aloe vera Latince orijinal adıyla Liliaceae tıbbi amaçlarla kullanılan anavatanı Afrika olan mucize bir bitkidir. Kullanılan diğer isimleri çöl zambağı, ölümsüzlük bitkisi ve ilaç bitkisidir. Tarihi bulgulara göre en az 3.500 yıldır bilindiğini ve Eski Mısır’da yanık, enfeksiyon ve parazit tedavisinde kullanıldığını görüyoruz.
Ayrıca Mısır kraliçesi Kleopatra cildini taze tutmak için Aloe Vera ile masaj yaptırırmış.

Aloe Vera jeli, 18 amino asid, 20 mineral, 12 vitamin bulunur. Bağışıklık sisteminin gereçleri olan asemannan, glukomannan, mannoz-6 fosfat, aloerid gibi maddeler ve çeşitli enzimler içerir.
Bunların yanında alerji nedeniyle ortaya çıkan olumsuzlukları önleyici alprogen, kan kolesterol düzeylerine ve yaşa bağlı prostat büyümesine karşı etkili olduğu düşünülen lupeol, hücre yapıtaşlarını oluşturan bir takım maddeler, aspirinin ana maddesi salisilat gibi maddeler bulunmaktadır.

aloe-vera-nedir-aloe-vera-faydalari-bagisiklik-sistemiAntioksidan maddeler içeren kabuk bölümünden elde edilen ve müshil olarak kullanılan kısmına Aloe denir. Yaprağın iç kısmında bulunan renksiz kısma ise Aloe vera Jel denir. Bu iki kısım Aloe ve Aloe Vera Jel kısmı ayrı şeylerdir. Bu iki bölümün özelliklerini yitirmeden tedavi amaçlı kullanılabilmesi için özel yöntemler gerekir.

Aloe Vera Jel, koyu kahve renkli, parlak veya mat görünüşlü, özel kokulu ve acımsı lezzetli parçalar veya kütleler halindedir.

Aloe Vera Jelin faydaları arasında yara iyileştirmesi, yanıkları tedavi etmesi, ülseri tedavi etmesi, kolit tedavi etmesi, sindirim kolaylaştırıcı olması, şişkinlik giderici olması, kan ve lenf dolaşımı rahatlatması, böbrek, karaciğer ve safra kesesi fonksiyonlarına yardımcı olması sayılabilir. Aloe vera’da bulunan Acemannan bağışıklık sistemini güçlendirir. Aloe vera kabızlığa karşı, bağırsak yumuşatıcı olması sayesinde laksatif olarak da kullanılmaktadır. Aloe vera cildi nemlendirip, derideki oksijen miktarını ve böylece doku sentezini artırarak cilt hastalıklarını tedavi eder. Aloe vera, böcek veya sinek ısırıklarından veya alerjiden kaynaklanan kaşıntıya da iyi gelir.
Modern tıbbın yaklaşık 1930 lu yıllarda araştırmaya başladığı ve henüz keşfi tamamlanmamış Aloe Vera Jel’in belki en önemli özelliği bağışıklık sistemini oluşturan yapıtaşlarını barındırması ve bağışıklık sistemini neredeyse yeniden yaratması olarak düşünülebilir. Ayrıca Aloe Vera hangi amaçla kullanılırsa kullanılsın etkisini çok hızlı bir şekilde gösterbilmekte olduğu için de çok değerli bir tedavi aracıdır.

Aloe Vera kültür bitkisi olarak Amerika ve Japonya’da da üretilebilmektedir. Bu bitkiyi ülkemizde üretmek de oldukça mümkündür. Hatta hali hazırda bir çok bahçede süs bitkisi olarak kullanılmakta, faydalarını bilenler tarafından yara, yanık ve böcek sokması tedavisi olarak yaprağı kırılıp cilde sürülmek suretiyle faydalanılmaktadır.

Hamile ve emziren kadınlar ile kronik ishal veya karın ağrısı problemi olanların Aleo Vera’yı kullanmamaları gerekmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz